
INTERPRETATION AND ENFORCEMENT OF THE EMBANKMENT 
SPECIFICATION 

PURPOSE:  The purpose of this document is to state how the embankment 
specification was interpreted and enforced under the WBV-14c.2 Contract.  A key 
principle to keep in mind is that a contract must be interpreted as a whole.  That 
is to say that in rendering an interpretation of wording in one section of a 
contract, all other relevant portions of the contract that have a bearing on the 
context and meaning of the wording in question must be considered. 

RELEVANT CONTRACT SPECIFICATION PARAGRAPHS: 

Materials 

The embankment shall be constructed of earth materials naturally occurring or 
Contractor blended. Materials that are classified in accordance with ASTM D 
2487 as CL or CH are suitable for use as embankment fill. Materials classified as 
ML are suitable if blended to produce a material that classifies as CH or CL 
according to ASTM D 2487. All fill materials shall be free from masses of organic 
matter, sticks, branches, roots, and other debris including hazardous and 
regulated solid wastes. As earth from the designated excavation areas may 
contain excessive amounts of wood, isolated pieces of wood will not be 
considered objectionable in the embankment provided their length does not 
exceed 1 foot, their cross-sectional area is less than 4 square inches, and they 
are distributed throughout the fill. Not more than 1 percent (by volume) of 
objectionable material shall be contained in the earth material placed in each 
cubic yard of the levee section. Pockets and/or zones of wood shall not be 
placed in the embankment. The Contractor shall notify the Contracting Officer 
whenever the in-place Plasticity Index of the material is 15 or less. Materials 
placed in the section must be at or above the Plasticity Index of 10. Materials 
placed in the section must be at or below organic content of 9 percent by weight, 
as determined by ASTM D 2974, Method C. 

EMBANKMENT CONSTRUCTION 
 
Compacted Fill 
The location and extent of the compacted fill is shown on the drawings. 
Compacted fill shall not be placed in water. The materials for compacted 
fill shall be placed or spread in layers, the first or bottom layer and the 
last two layers not more than 6 inches in thickness and all layers between 
the first and the last two layers not more than 12 inches in thickness 
prior to compaction except the first layer on top of the geotextile shall 
be 15 inches, plus or minus 3 inches tolerance, thick as specified in 
Section 31 05 19.05 12 REINFORCEMENT GEOTEXTILE for details see 
drawings. 
 
 



Compaction 
The first and each successive layer of compacted fill material shall be 
compacted to at least 90 percent of maximum dry density as determined by 
ASTM D 698 (Standard Proctor Compaction Test) at a moisture content within 
the limits of plus 5 to minus 3 percentage points of optimum moisture 
content determined from ASTM D 698. For the first layer above the 
geotextile, a tractor having a ground pressure no greater than 4.7 plus or 
minus 0.2 psi shall be used to spread and then compact the layer. 
BACKGROUND:  During construction, it was noted that the borrow material from 
the River Birch Phase II Expansion Pit contained woody debris of objectionable 
size, as defined in the above RELEVANT CONTRACT SPECIFICATION 
PARAGRAPH.  As such, various District elements, including the designer of 
record, were called upon to determine how best to enforce the contract, such that 
the desired end product was achieved. 

Engineering Division, Project Management and Construction Division collectively 
visited the project site a multitude of times to witness the borrow material in 
various stages of the embankment construction process.  This included reviewing 
the material as it was delivered from the trucks to the site, as it was spread, prior 
to disking and picking by contractor forces, after it was disked and picked by 
contractor forces and, lastly, as it lay in its final, compacted state. 

It was obvious to all that, while the embankment material contained woody debris 
upon delivery from the borrow pit, through the disking and picking operations, the 
end product embankment material was acceptable, provided that the contractor 
did an adequate job of removing the objectionable wooden debris.  It was 
apparent to all who witnessed the embankment operation, that after removal of 
the isolated pieces of objectionable debris in each lift, the remaining end product 
embankment material was a clean, fat and cohesive clay, the quantity of which 
far exceeded any potential, unseen remaining debris. 

The question that arose after the collective visits by ED, PM and CD, was how to 
assure that enough of the wooden debris was removed to meet the intent of the 
aforementioned specification requirement.  In attempting to answer this question, 
It was acknowledged that there is no recognized, quantitative method to make 
this determination.  While it is desired that each cubic yard of embankment 
material contain no more than 1% objectionable material by volume, there is no 
standardized procedure for making this determination.  The contract also does 
not specifically define the configuration of a cubic yard for this purpose.  Given 
the contract requirement to construct the levee in lifts as previously referenced, 
the contract effectively causes the inspection and removal of objectionable 
material to be performed as each lift is constructed.  Not surprisingly, this 
removal methodology is the predominant and generally accepted standard 
industry practice of very long standing.  Furthermore, it is obviously not feasible 
nor the intent of the contract to examine or otherwise test each individual and 
unspecified discrete cubic yard of embankment for the presence of objectionable 
material, moisture, compaction or other required criteria.  Likewise, on other 



construction features on other USACE contracts, QC/QA testing is not required 
on 100 percent of materials such as fabricated steel, concrete and other 
construction materials, but rather on representative samples thereof. 

CONCLUSIONS:  It was obvious to the group of engineers representing ED, PM 
and CD, that thorough disking and picking of the clay embankment yielded a 
satisfactory levee construction material.  Given that no established standard was 
available to quantitatively determine what level of picking represented removal of 
woody material to the 1% by volume level specified, it was decided that CD 
would administer the contract to have the contractor remove all objectionable 
woody debris that was seen during the picking operation.   

It was realized that each individual piece of objectionable debris would not be 
uncovered and, therefore, would not get removed.  However, by removing all 
objectionable debris discovered during the picking operation, it was evident that 
the debris remaining was less than the allowable 1% by volume.   

As the application of this rationale was not possible on a per cubic yard basis, it 
was determined that the best way to apply this standard was per lift of material. 
Therefore, as each lift of material was placed for a given reach under 
construction, that material was adequately disked, repeatedly as necessary, and 
picked until there was no evidence of objectionable debris.  The lift was then 
inspected again immediately prior to compaction.  After meeting testing 
requirements for moisture content and density, each lift was inspected one final 
time during scarification and prior to allowing placement of the next lift. 

 


